استان سمنان، دیار کاروانسراهای ثبت جهانی
به گزارش خبرگزاری keysunbuy استان سمنان، امیر کرم زاده بابیان اینکه هرساله شعار اداره کل میراث فرهنگی، صنایعدستی و گردشگری استان، بر اساس مهمترین رویداد بینالمللی و اولویت عملکرد آن دستگاه انتخاب میشود، گفت: با توجه به ثبت جهانی ۶ کاروانسرای استان، شعار استان سمنان دیار کاروانسراهای ثبت جهانی بهعنوان شعار معرفی استان در سال ۱۴۰۳ انتخابشده است.
مدیرکل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایعدستی استان سمنان بابیان اینکه ثبت جهانی میراث فرهنگی و تاریخی نقشی مهم در انعکاس هویت، اصالت و ریشه یک کشور دارد و علاوه بر آن گردشگران خارجی برای انتخاب مقصد گردشگری به آثار معرفیشده از سوی یونسکو بهعنوان یک مرجع معتبر مراجعه میکنند و ورود نام یک استان و کشور در فهرست ثبت جهانی، فرصت جذب گردشگر خارجی را افزایش میدهد، گفت: کاروانسرای قصر بهرام در شهرستان گرمسار، کاروانسرای سنگی و آجری آهوان در شهرستان سمنان، سه کاروانسرای میاندشت، میامی و عباسآباد در شهرستان میامی از استان سمنان به ثبت جهانی یونسکو رسیده است.
امیر کرم زاده گفت: بهجز این ۶ کاروانسرا، جنگل ابر و بخشی از راهآهن سراسری دو اثر دیگر این استان هستند که در فهرست جهانی یونسکو به ثبت رسیدهاند و در معرفی این استان به گردشگران داخلی و خارجی نقش مؤثری دارند.
او در تشریح شعارهای گردشگری سالهای گذشته این استان گفت: استان سمنان مهد تاریخ و عرفان در سال ۱۴۰۱، استان سمنان، پایتخت راه ابریشم ایران در سال ۱۴۰۲ ازجمله شعارهای گردشگری این استان بوده است.
مدیرکل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایعدستی استان سمنان بابیان اینکه ظرفیتهای استان سمنان در حوزه تاریخی و گردشگری و تولیدات صنایعدستی میتواند این استان را به یکی از مناطق پیشرو در حوزه گردشگری تبدیل کند، گفت: این استان دارای بیش از ۹۰۰ اثر تاریخی ثبتشده در فهرست ملی و آثاری از ۶۳ هزار سال پیش تاکنون است و تنوع آب و هوایی، خوراک و پوشاک، لبنیات، قومیتها، اقلیمهای متفاوت، گویشها و لهجهها، مناطق حفاظتشده، وجود ۳۰ کاروانسرا از هزار کاروانسرا در ایران در استان سمنان و … ازجمله ظرفیتها این استان پهناور است که سالیانه گردشگران زیادی را از داخل و خارج کشور به خود جذب میکند.
کاروانسرای قصر بهرام گرمسار مربوط به دوره ساسانی است و توسط شاه بهرام ساسانی یا بهرام گور ساختهشده است. این بنا سپس توسط شاهعباس صفوی بازسازیشده و بهعنوان کاروانسرا مورداستفاده قرارگرفته است. این مکان تاریخی در جنوب گرمسار، جنوب شرقی شهر جوادآباد شمال دریاچه نمک واقعشده است. این اثر در تاریخ ۱۳ اردیبهشت ۱۳۵۴ با شماره ثبت ۱۰۵۹ بهعنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.
کاروانسرای شاهعباسی عباسآباد میامی مربوط به دوره صفوی است و در شهرستان میامی، روستای عباسآباد واقعشده و این اثر در تاریخ ۱۴ تیر ۱۳۶۶ با شماره ثبت ۱۷۲۶ بهعنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.
کاروانسرای میامی مربوط به دوره صفوی است و در میامی، خیابان امام رضا واقعشده و این اثر در تاریخ ۱۷ اردیبهشت ۱۳۶۵ با شماره ثبت ۱۷۱۸ بهعنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.
مجموعه کاروانسرای آهوان یکی از بناهای مهم مسیر جاده ابریشم و از جاهای دیدنی سمنان محسوب میشود. این مجموعه دارای دو کاروانسرای سنگی و آجری است که از یکدیگر صد متر فاصلهدارند. فاصله زمانی ساخت این دو کاروانسرا به ۱۰۰۰ سال میرسد. کاروانسرای سنگی متعلق به دوران پیش از اسلام و زمان ساسانیان در تاریخ ۱۴ تیرماه ۱۳۶۶ به شماره ۱۷۲۷ در فهرست آثار ملی به ثبت رسیده است و کاروانسرای آجری متعلق به دوران صفویان در تاریخ اردیبهشت ۱۳۵۶ به شماره ۱۳۷۳ در فهرست آثار ملی به ثبت رسیده است. این مجموعه کاروانسرا در ۴۲ کیلومتری شرق شهر سمنان قرارگرفته است.
کاروانسرای میاندشت میامی با قدمتی ۴۰۰ ساله مربوط به دوره صفوی – دوره قاجار بهعنوان بزرگترین مجموعه کاروانسرای ایرانی در فاصله ۴۰ کیلومتری شرق میامی قرارگرفته است و این اثر در تاریخ ۱۴ شهریور ۱۳۵۶ با شماره ثبت ۱۴۳۹ بهعنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.