رمضان، به وسعت جهان

رمضان، به وسعت جهان

به گزارش «مبلغ»، بزرگداشت ماه رمضان تنها به کشورهای عربی یا اسلامی محدود نمی‌شود و هر سرزمین و کشوری به طریق خاص خودش به استقبال این ایام می‌رود. در کشورهای اروپایی که جمعیت مسلمان کمتری دارند، گرامیداشت ماه رمضان با تفاوت‌هایی نسبت به کشورهای اسلامی انجام می‌شود و با توجه به افزایش تعداد مسلمانان در برخی کشورهای اروپایی، جشنواره‌ها و رویدادهای مختلفی برای گرامیداشت این ماه مقدس برگزار می‌شود.

مهر نوشت: کاسب عراقی هم به مناسبت این ماه، دفتر حساب کتاب و بدهی‌های مردم را آتش می‌زند؛ خیابان‌های لندن چراغانی می‌شوند و مردم در خیابان‌های نیویورک آمریکا نماز جماعت برپا می‌کنند. در برخی کشورهای عربی نیز از شروع روزهای رمضان کار تعطیل می‌شود و فقط به جشن و نیایش می‌پردازند. «کریستین رونالدو» ستاره مشهور فوتبال آغاز ماه مبارک رمضان را تبریک می‌گوید و «جو بایدن» رئیس جمهور وقت آمریکا، در کاخ سفید به تلاوت قرآن گوش می‌دهد. هر گوشه‌ای به نوعی با نور رمضان روشن می‌شود.

هندوستان

فرهنگ رمضانی از مغول‌ها به مسلمانان هندوستانی به ارث رسیده است و با نام «سهریوالاها» شناخته می‌شود. هندی‌ها قبل از شروع رمضان با نظافت مساجدشان به استقبال این ایام می‌روند. مسلمانان هند ده روز پایانی ماه را اعتکاف می‌کنند و به نیایش و مناجات می‌پردازند. همینطور آن‌ها برای باز کردن روزه خود از خرما و نمک استفاده می‌کنند. آخرین جمعه ماه رمضان برای هندوستانی‌ها جایگاه ویژه و خاصی دارد. تمام مسلمانان در این روز برای برگزاری نماز جماعت در بزرگ‌ترین مسجد خود حضور پیدا می‌کنند.

بیست و هفتم ماه که مصادف با شب قدر است، مردم به آرامگاه رفتگانشان سر می‌زنند و با خواندن قرآن شب زنده داری می‌کنند. سنت جالب توجه دیگری که هندی‌ها به آن پایبندند این است که حدود ساعت ۲:۳۰ بامداد با قدم زدن در شهر و در مسیر، نام خدا و حضرت محمد (ص) را فریاد می‌زنند. آن‌ها چوبی را نیز برای به موقع بیدار کردن دیگر مسلمانان به هنگام سحری، با خود حمل کرده و بر در خانه شهروندان می‌کوبند.

رمضان، به وسعت جهان

آلمان

به مناسبت فرا رسیدن ماه مبارک رمضان، مسلمانان آلمانی با یکدیگر آشنا شده و روابط برادری میان آن‌ها تقویت می‌شود. زنان مسلمان نیز به یاد کشورهای خود شیرینی می‌پزند و بر سر سفره‌های افطار قرار می‌دهند. مسلمانان این کشور، شب بیست و هفتم رمضان را شب قدر می‌دانند و همانند سایر مسلمانان به شب زنده داری و تلاوت قرآن در مساجدشان می‌پردازند. فرانکفورت، یکی از بزرگترین شهرهای آلمان است که حدود ۱۵ درصد جمعیتش مسلمان هستند.

به تازگی مردم این شهر شاهد چراغانی و تزئینات مخصوص ماه رمضان هستند. این چراغانی جدید با ایده‌ای از سوی عضو مصری تبار شورای شهر فرانکفورت انجام شده که به گفته خودش این ایده را از شهر لندن گرفته است. در کنار اجرای طرح چراغانی در خیابان‌های فرانکفورت، گذرگاهی برای توزیع اغذیه ماه رمضان ایجاد شده است.

انگلستان

انگلستان یکی از کشورهایی است که جمعیت زیادی از مسلمانان در آن زندگی می‌کنند. مسلمانان این کشور با تأثیر از سنت‌ها و رسوم فرهنگی و اجتماعی خودشان به استقبال ماه رمضان می‌روند. به همین دلیل به ویژه در لندن تدارکات زیادی برای رفاه حال روزه داران تهیه می‌شود. رستوران و هتل‌ها نوشیدنی و غذاهای حلال سرو می‌کنند و همچنین این مکان‌ها به هنگام نزدیک شدن به ساعت افطار مملو از روزه داران با تابعیت‌های مختلف می‌شود. برای افراد کم توان و بی بضاعت بسته‌های غذایی تهیه یا مجالس افطاری برگزار می‌کنند.

برخی از بازارهای عربی و اسلامی انگلستان نیز با چراغ‌های رمضان تزئین می‌شوند. خیابان کاونتری یکی از معابر پر تردد در لندن است که با رستوران‌های مشهور خود شناخته می‌شود؛ امسال چراغ‌های رمضانی در این خیابان نیز روشن شدند.

رمضان، به وسعت جهان

آذربایجان

مسلمانان آذربایجان ماه رمضان را «ماه عروج» نامیده‌اند و یک هفته قبل از حلول ماه، یک جشن تدارک می‌بینند. مسلمان آذربایجانی با شروع ماه رمضان مسابقه اسب سواری و جشن‌های ملی خود را برگزار می‌کنند و خانواده‌های آذری زبان در میان دوستان و همسایگان خود یا به عنوان احسان به فقرا و نیازمندان یا به شکل هدیه، غذا یا قربانی پخش می‌کنند.

ترکیه

مسلمانان کشور ترکیه با تزئین گلدسته‌های مساجد تاریخی به استقبال ماه رمضان می‌روند و با پخت یا خرید انواع شیرینی از بازارهای محلی به سفره‌های افطارشان رنگ و بوی بیشتری تزریق می‌کنند. ثروتمندان این کشور در برپایی مهمانی‌های افطاری با یکدیگر رقابت می‌کنند. همچنین انجمن‌های خیریه در سطح شهر و میادین ترکیه چادرهایی برای عرضه افطار رایگان به مردم برپا می‌کنند.

مساجد ترکیه در ماه مبارک رمضان نیز میزبان کثیری از مسلمانان برای ادای نماز، برپایی مراسم شب‌های قدر و قرائت قرآن می‌شوند. به هنگام سحر بیش از ۲۰ هزار طبل نواز در خیابان‌های ترکیه پرسه می‌زنند تا مردم را برای سحری از خواب بیدار کنند. مقامات ترکیه برای حیات همیشکی این سنت دیرینه در کشورشان و القا حس غرور در طبل زنان، که اغلب لباس سنتی عثمانی و کلاه جلیقه بر تن دارند، کارت عضویت برایشان تعریف کرده‌اند.

رمضان، به وسعت جهان

مراکش

شب‌های ماه رمضان مسلمانان مراکش را هم به مسجد می‌کشاند و آن‌ها را به شب زنده داری تا سحر و خواندن نماز سوق می‌دهد. بعد از سحر هم به صورت جمعی به تلاوت قرآن می‌پردازند. مراکش در شمال آفریقاست و پیوند فرهنگی نزدیکی با اروپا دارد با این وجود چیزی مانع از انجام مراسم و مناجاتشان در شب‌های این ماه نیز نمی‌شود. در سحرگاه‌های ماه رمضان، مردم شخصی را بر اساس دو اصل صداقت و همدلی او به عنوان منادی انتخاب می‌کنند. این شخص همانند سنت دیرینه‌ای که در زمان پیامبر (ص) وجود داشته است، با لباس سنتی «گاندورا»، دمپایی و کلاه در محله‌های مراکش پرسه می‌زند و با دمیدن در بوق خود خانواده‌ها را برای سحری بیدار می‌کند.

اسپانیا

اسپانیا یکی دیگر از کشورهایی است که اسلام به آن ورود کرده و از زمان‌های گذشته یکی از مراکز مسلمانان محسوب می‌شده. ارزش نهادن به ماه رمضان و فراهم کردن امکانات و خدمات مختص به این ماه یکی از سیاست‌های دولت اسپانیا برای جذب گردشگران مسلمان است. همچنین تمهیداتی همچون اعطای خدمات سحری و افطار برای روز داران در رستوران‌ها و هتل‌ها ایجاد می‌شود. مساجد و مراکز مذهبی اسلامی اسپانیا نیز برای روز و شب‌های رمضان برنامه‌های خاصی را تدارک می‌بینند.

امتیاز شما به این پروفایل
اشتراک گذاری

مطالب مرتبط