شبکه هابل برای اولین بار با یک ماهواره ارتباط بلوتوثی برقرار میکند
اغلب ماهوارهها از فرکانسهای رادیویی بهمنظور ارتباطات خود بهره میبرند؛ اما شرکت هابل نتورک بهتازگی اعلام کرده است که از فناوری بلوتوث برای برقراری ارتباط مستقیم با یک ماهواره کمک گرفته است. این برای اولینبار در تاریخ است که اتصال بلوتوث با یک ماهواره داخل مدار انجام میگیرد و میتواند نویدبخش کاربردهای متعدد در آینده نزدیک باشد.
برقراری اتصال بلوتوث ماهوارهای چه اهمیتی دارد؟
شرکت هابل نتورک در ماه گذشته اقدام به ارسال دو ماهواره به مدار زمین از طریق ماموریت مشترک Transporter ۱۰ اسپیس ایکس کرد و از آن زمان تاکنون، با موفقیت توانسته سیگنالهای مبتنی بر تراشه ۳.۵ میلیمتری بلوتوث را از فاصله ۶۰۰ کیلومتری سطح زمین، دریافت نماید. این شرکت ادعا دارد که طیف کاربردهای متصور برای اتصال بلوتوث ماهوارهای، بسیار وسیع است که از میان آنها میتوان به خدمات لجستیک، پایش دامها در مراتع، قلادههای هوشمند برای حیوانات خانگی، پایش وضعیت خاک در نقاط مختلف، ردیابی قطعات خودرو و حتی مراقبت بهتر و دقیقتر از کودکان اشاره کرد.
پایش مستمر موقعیت مکانی، بهخصوص در مناطق دور افتاده یکی از اصلیترین کاربردهای اتصال بلوتوث ماهوارهای است که میتواند برای صنایع مختلف، مفید واقع شود. پس از ارسال تمامی ماهوارههای مورد نیاز به مدار زمین، کاربران با استفاده از دستگاههای فعلی و تنها با نصب یک فریمور میتوانند از اتصال بلوتوث با ماهوارهها بهرهمند شوند. گسترش دستگاههای متصل به شبکه و اینترنت اشیاء باعث شده است تا نیاز برای راهحلی بهینه با مصرف انرژی پایین جهت موقعیتیابی ایجاد شود. هابل نتورک امید دارد تا با ارائه خدمات آتی خود، بتواند خلاء موجود در این زمینه را از بین ببرد و نگرانی سایر شرکتها در بهکارگیری فناوریهای نوین را برطرف سازد.
شرکت هابل نتورک در سال ۲۰۲۱ توسط الکس هارو، بنیانگذار Life۳۶۰ و بن وایلد، موسس Lotera تاسیس شد. البته در کنار این دو نفر، یک مهندس هوافضا بهنام جان کیم در شکلگیری شرکت نقش مستقیم داشته است و یکی از همبنیانگذاران بهشمار میرود. الکس هارو اشاره دارد که ایده اتصال بلوتوث ماهوارهای در ابتدا بسیار دور از ذهن به نظر میرسید؛ مخصوصاً با توجه به اینکه حتی دستگاههای نزدیک بههم نیز در برقراری چنین اتصالی گاهاً با مشکل مواجه میشوند. این شرکت در ادامه توانست با نوآوری و توسعه نرمافزاری مخصوص برای برقراری اتصال بلوتوث با فواصل طولانی از طریق تراشههای رایج فعلی، قسمت عمدهای از چالش پیشروی خود را پشتسر بگذارند.
هابل نتورک جهت فراهمسازی بستر سختافزاری مناسب برای اتصال بلوتوث ماهوارهای هم اقدام به طراحی آنتن خاصی کرد که امکان نصب آن روی ماهوارههای کوچک وجود دارد. عملکرد آن تقریباً مشابه با ذرهبین است و میتواند با تقویت سیگنال، ارتباط ماهوارهای با تراشه بلوتوث دستگاههای رایج را ممکن سازد. همچنین تیم توسعه اقدام به رفع موانع مرتبط با پدیده دوپلر کردند که موجب تداخلات فرکانسی میشد و بیشتر در دستگاههایی با سرعت حرکت بالا رخ میدهد.
شرکت گفته شده درنظر دارد تا از طریق ماموریت Transporter ۱۱ اسپیس ایکس، اقدام به ارسال سومین ماهواره خود به مدار زمین نماید و ماهواره چهارم را هم کمی بعد به فضا بفرستد. این چهار ماهواره میتوانند اتصال بلوتوث ماهوارهای بهشکل محدودی را فراهم سازند؛ اگرچه کاربران نسخه آزمایشی از همین الان هم میتوانند چنین اتصالی را تجربه کنند. هدف نهایی هابل نتورک، ارسال ۳۲ ماهواره تا اوایل سال ۲۰۲۶ است و میتوانند ۲ الی ۳ ساعت اتصال در روز را ممکن کنند.
منبع: دیجیاتو