عزم تیکتاک برای مقابله با فشار دولت آمریکا
جو بایدن، رئیس جمهور ایالات متحده، اخیراً مصوبهای را امضا و تبدیل به قانون کرد که فعالیت تیکتاک در این کشور را در صورت عدم واگذاری آن از سوی شرکت بایتدنس، ممنوع میکند.
قانون جدید به بایتدنس، شرکت مادر تیکتاک، ۲۷۰ روز مهلت میدهد تا مالکیت و داراییهای تیکتاک در ایالات متحده را واگذار کند. شو زی چو، مدیرعامل این پلتفرم اجتماعی در واکنش به این قانون گفت: «مطمئن باشید که ما جایی نمیرویم. حقایق و قانون اساسی به نفع ما هستند و انتظار داریم که دوباره پیروز شویم.»
قانون امضا شده از سوی بایدن تا روز ۱۹ ژانویه ۲۰۲۵، یک روز پیش از پایان دوره او، به این شرکت فرصت میدهد که برای فروش تیکتاک اقدام کند؛ اما اگر تشخیص داده شود که بایتدنس در حال طی فرایند اجرای این قانون است، مهلت مذکور میتواند تا سه ماه تمدید گردد.
این در حالی است که دادگاه ایالات متحده پیشتر و در سال ۲۰۲۰، تصمیم ترامپ برای ممنوعیت تیکتاک و وی چت را رد و ملغی کرد.
کارین ژان پیر، سخنگوی کاخ سفید در این خصوص گفت: «ما نمیخواهیم شاهد ممنوعیت این پلتفرم باشیم. مسئله مالکیت دولت چین است.»
چو با تأکید بر اینکه تیکتاک همچنان به فعالیت خود ادامه میدهد و محدودیتها را به چالش میکشد، گفت: «اشتباه نکنید این یک ممنوعیت برای تیکتاک است.»
اکنون بسیاری از کارشناسان این پرسش را مطرح میکنند که در صورت تلاش بایتدنس برای واگذاری تیکتاک، آیا خریدار بالقوه منابع مالی لازم برای خرید این پلتفرم را دارد و آیا چین و سازمانهای دولتی ایالات متحده فروش آن را تأیید میکنند؟
بر اساس برآوردهای صورت گرفته، تیکتاک قصد دارد، این مصوبه را با استناد به متمم اول قانون اساسی آمریکا به چالش بکشد و انتظار میرود که کاربران این برنامه نیز مجدداً اقدامات قانونی را علیه تصمیم دولت به کار گیرند.
اتحادیه آزادیهای مدنی آمریکا اعلام کرد: «ممنوعیت یا الزام واگذاری تیکتاک یک سابقه جهانی نگرانکننده برای کنترل بیش از حد دولت بر پلتفرمهای اجتماعی ایجاد میکند.»
دلیل این اقدام قانونگذاران ایالات متحده نگرانی گسترده از دسترسی چین به دادههای آمریکاییها و نظارت بر آن اعلام شده است. نبرد چهار ساله بر سر تیکتاک جبهه مهمی در جنگ بر سر اینترنت و فناوری بین واشنگتن و پکن محسوب میشود. از سوی دیگر، هفته گذشته نیز اپل اعلام کرد که چین به دلیل نگرانیهای امنیت ملی خواستار حذف واتساپ و پلتفرمهای متا از اپ استور این شرکت در چین شده است.
منبع: زاویه