ایمپلنت دندانی چیست؟
هنگامی که دندانها دچار پوسیدگی عمیق و یا شکستگی در ناحیه تاج میشوند، دندانپزشک ناچار به در آوردن کل دندان از داخل لثه میشود. در این صورت درمان ایمپلنت بهترین روش برای جایگزین کردن این دندان از دست رفته خواهد بود. ایمپلنت در واقع پایهای فلزی از جنس تیتانیوم است که جایگزین ریشه دندان در استخوان فک میشود. این پایه فلزی یک ساختار مستحکم برای فیکس شدن دندان ایمپلنت در کنار سایر دندانهای طبیعی ایجاد میکند.
مزایای ایمپلنت دندان
بهبود ظاهر کلی دندان: بزرگترین مزیت ایمپلنت دندان این است که کاملاً مانند دندان طبیعی شماست. زیرا ایمپلنت طوری طراحی شده تا به طور دائمی با استخوان فک شما باند شود. همین عامل نیز موجب شده در نهایت ظاهر دندان تشابه بسیاری به دندان طبیعی داشته باشد.
بهبود تکلم: در درمانهای قدیمیتر که از دندان مصنوعی برای جایگزینی دندان از دست رفته استفاده میشد، به دلیل محکم نبود دندان داخل لثه، دندان لغزش داشت. این باعث میشد فرد در تکلم دچار مشکل شود. اما امروزه کاشت ایمپلنت در استخوان این مشکل را به کلی از بین برده است.
افزایش راحتی: وقتی از دندان مصنوعی استفاده کنید، وجود آن در کنار دندانهای طبیعی حسی ناخوشایند برای شما خواهد داشت. اما ایمپلنتها به دلیل استحکامی که در لثه ایجاد میکنند، حس یک دندان کاملاً طبیعی را به شما میدهند.
بهبود غذا خوردن: پروتزهای دندانی متحرک ممکن است در هنگام جویدن و گاز زدن بی افتند. اما ایمپلنت دندان مانند دندان طبیعی شما عمل میکند و به شما این اجازه را میدهد که غذای مورد علاقه خود را با خیال راحت و بدون درد میل کنید.
افزایش اعتماد به نفس: یکی از دلایلی که افراد با دندان مصنوعی از خندیدن با دهان باز امتناع میکنند این است که حس خوبی نسبت به ظاهر کلی دندانهای خود ندارند. ایمپلنتهای دندانی با ساختار خاص خود اعتماد به نفس را به افراد برمیگرداند و کمک میکند حس بهتری نسبت به خود داشته باشند.
بهبود سلامت دهان: برخلاف درمانهایی مانند بریج های ساپورت شده با دندان که باید در آن دندان طبیعی خود را بردارید و یا تراش دهید، ایمپلنت دندان نیاز به ساپورت و دست زدن به سایر دندانها ندارد. زیرا درون لثه و با استخوان باند میشود. علاوه بر این، دسترسی به فضای بین دندانی با وجود کاشت ایمپلنت نیز راحت خواهد بود و در سلامت دندان شما خللی ایجاد نمیشود.
ماندگاری بالا: ایمپلنت دندان عمر بسیار بالایی دارد. اگر جنس ایمپلنت استفاده شده خوب باشد و مراقبتهای لازم از آن نیز انجام شود حتی میتوان به اندازه یک عمر روی آن حساب باز کرد.
استحکام بالا: جنس ایمپلنت دندان از فلز تیتانیوم است، تیتانیوم نیز یکی از مستحکمترین فلزات محسوب میشود. همین عامل باعث شده تا احتمال شکستگی ایمپلنت دندان در لثه به حداقل برسد و ریسک درمان نیز به صفر برسد.
میزان موفقیت درمان ایمپلنت چقدر است؟
میزان موفق بودن درمان ایمپلنت تا حد زیادی به موقعیت ایمپلنت در فک بستگی دارد. اما به طور کلی میزان موفقت ایمپلنت دندان در جهان بالای 98% است. اگر مراقبتهای لازم از ایمپلنت انجام شود یک عمر نیز باقی میمانند.
چه کسانی میتوانند ایمپلنت انجام دهند؟
در اکثر مواقع افرادی که شرایط قرار گرفتن تحت جراحی فک یا خارج کردن دندان را دارند میتوانند ایمپلنت نیز انجام دهند. برای ایمپلنت دندان حتماً نیاز است که افراد لثههایی سالم و تراکم استخوان کافی برای نگهداری ایمپلنت داشته باشند. علاوه بر این، رعایت بهداشت دهان و دندان به صورت روزانه و مراجعه منظم به دندانپزشک نیز پس از ایمپلنت دندان بسیار مهم است.
افرادی سیگاری ( heavy smokers) که بیش از 5 نخ در روز سیگار میکشند، بیمارانی که از اختلالات مزمن کنترل نشده (مانند دیابت یا بیماری قلبی) رنج میبرند و بیمارانی که تحت شیمی درمانی در ناحیه سر و گردن قرار گرفتهاند، برای انجام ایمپلنت باید به صورت فردی حتماً ارزیابی شوند. شما هم اگر نیاز به ایمپلنت دندان دارید، حتماً قبل از شروع، با دندانپزشک خود مشورت کنید.
قبل از ایمپلنت چه کارهایی باید انجام شود؟
برای ایمپلنت دندان ممکن است نیاز به دخالت یک و یا چند متخصص باشد. این موضوع بستگی به پیچیدگی وضعیت دندانها در دهان و وضعیت جسمانی بیمار دارد. گاهی اوقات که همه چیز در حالت عادی قرار دارد، کار شما تنها توسط یک دندانپزشک انجام میشود. اما گاهی اوقات نیز به یک جراح فک و صورت برای تشخیص درست جای قرار گیری ایمپلنت در فک، یک متخصص درمان لثه و استخوان برای ساپورت کردن دندان(پریودنتیست) و یک متخصص نیز برای طراحی دندان ایمپلنت (پروستودنتیست) نیاز است. معمولاً این شرایط برای افرادی که سوابق بیماری خاص و یا ناهنجاریهای مزمن دندانی دارند پیش میآید.
از آن جهت که ایمپلنت دندان ممکن است نیاز به چند جراحی سرپایی داشته باشد، شما به یک ارزیابی و چکاپ کامل نیاز دارید تا برای این درمان آماده شوید. در ادامه مراحل این ارزیابی را شرح میدهیم:
- چکاپ کامل دندان: برای چکاپ کامل دندان احتمالاً دندانپزشک از شما عکس رادیوگرافی یا عکس سه بعدی از دندانها میخواهد تا موقعیت دندانهای کناری را مورد بررسی قرار دهد.
- بررسی تاریخچه پزشکی: در مورد داروهای نسخهای و یا بدون نسخه خاصی که مصرف میکنید به پزشک خود بگویید. اگر پیشینه بیماری خاصی از جمله بیماریهای قلبی یا ایمپلنتهای ارتوپدی دارید، پرونده پزشکی خود را در اختیار دندانپزشک قرار دهید.
- برنامه درمان: بر اساس وضعیت کلی دهان و دندانهای شما، دندانپزشک بررسی میکند که چه تعداد از دندانها نیاز به جایگزینی دارند. علاوه بر این وضعیت دندانهای باقی مانده و ظرفیت استخوان فک نیز باید رعایت شود.
قبل از جراحی ایمپلنت در مورد روشهای کنترل درد و انواع بی حسی در طول جراحی مانند بی حسی موضعی، بیهوشی عمومی و بیهوشی ملایم با دکتر خود مشورت کنید تا بهترین روش را برای شما انتخاب کند. تیم درمان شما حتماً قبل از جراحی با توجه به نوع بیهوشی که خواهید داشت، در مورد پرهیزهای غذایی هشدارهایی خواهند داد. اگر بیهوشی ملایم یا بیهوشی عمومی را انتخاب کردهاید، بهتر است برای جراحی با یک همراه به مطب مراجعه کنید تا پس از جراحی شما را به خانه برساند. حداقل یک روز نیز برای استراحت مطلق خود برنامه بچینید.
مراحل ایمپلنت دندان چگونه است؟
جراحی کاشت ایمپلنت امروزه پیچیدگیها و سختیهای سابق را ندارد. به همین دلیل نیز به صورت سرپایی انجام میشود و دورهترمیم بسیار کوتاهی نیز دارد. پروسه کاشت ایمپلنت در استخوان مراحل مختلفی دارد که در ادامه به آنها اشاره میکنیم:
- برداشتن دندان شکسته و یا پوسیده
- در صورت لزوم آماده سازی استخوان فک (پیوند استخوان)
- جایگذاری پایه یا فیکسچر ایمپلنت
- رشد و ترمیم استخوان و جفت شدن با فیکسچر
- جایگذاری تاج ایمپلنت یا هیلینگ ( قطعه اتصالی)
- جایگذاری پروتز دندانی بر روی تاج
اگر ایمپلنت به روش قدیمی انجام شود (در برخی موارد که نیاز به پیوند استخوان باشد، ضروری است) ممکن است انجام این مراحل چند ماه به طول انجام شود. بیشتر این تایم نیز برای ترمیم دوباره استخوان و جاگیری پایه ایمپلنت در فک صرف میشود. اما امروزه با وجود ایمپلنت فوری (immediate implant)، برداشتن دندان از بین رفته و جایگذاری ایمپلنت در یک روز نیز قابل انجام است. به شرط اینکه شرایط بیمار نرمال بوده و تراکم استخوان نیز کافی باشد.
هرکدام از مراحل ایمپلنت چگونه انجام میشود؟
- قرار دادن پایه ایمپلنت: پس از برداشتن دندان از بین رفته، در اولین مرحله، ریشه یا پایه ایمپلنت که یک قطعه کوچک تیتانیومی است درون حفره استخوانی دندان از دست رفته قرار میگیرد.
- رشد و ترمیم استخوان: وقتی پایه ایمپلنت داخل استخوان قرار گرفت، ادغام استخوان و پایه ایمپلنت آغاز میشود. این مرحله معمولاً 2 تا 4 ماه طول میکشد. در این مدت یک ساختار مستحکم برای دندان نهایی در فک شما شکل میگیرد. درست مانند دندانهای طبیعی شما.
- قرار دادن تاج یا هیلینگ: پس از سپری شدن زمان رشد استخوان، قطعه اتصالی کوچکی که قرار است پایه را به پروتز دندانی متصل کند، به پایه متصل میشود. در این مرحله نیز حدود 2 هفته باید برای ترمیم لثه در نظر گرفته میشود.
- قالب گیری و ساخت پروتز: بعد از طی همه این مراحل، حال ساختار ایمپلنت شما برای ساپورت دندان ایمپلنت آماده است. در این مرحله پزشک پس از قالب گیری و تعیین رنگ، اطلاعات دندان مورد نظر را به لابراتوار میفرستد. پس از دو تا 4 هفته نیز دندان آماده خواهد بود و بر روی تاج ایمپلنت نصب میشود.
نقد و بررسیها
هنوز بررسیای ثبت نشده است.